Seminario de Investigación "More meat for boys: Evidence and Perceptions of Discrimination in Restaurants"

El seminario destinado a docentes, investigadores, becarios y estudiantes interesados en la temática, se realizó el martes 5 de diciembre a las 12:30 hs. en la sala 425, a cargo de Brit Grosskopf (University of Exeter).

Brit Grosskopf es Profesora en la Escuela de Negocios de la Universidad de Exeter. Tiene un PhD en Economía por la Universitat Pompeu Fabra y realizó un posdoctorado en la Escuela de Negocios de Harvard junto a Al Roth (Premio Nobel de Economía 2012). También se desempeñó en la Universidad A&M de Texas y en la Universidad de Birmingham, donde fundó el Laboratorio de Economía Experimental de Birmingham (BEEL), del que fue directora hasta su incorporación a Exeter. Sus investigaciones se centran en temas de economía y psicología, utilizando métodos experimentales para estudiar el comportamiento individual y de grupo, con especial interés en las preferencias sociales, el razonamiento, el aprendizaje, la reputación, la identidad y la felicidad. Sus trabajos han sido publicados en revistas académicas como American Economic Review, Southern Economic Journal, Management Science, Journal of Economic Behavior and Organization, Journal of Public Economics, Theory and Decision, Journal of Economic Literature y Games and Economic Behavior, entre otras.  

Abstract: We present a natural field experiment designed to examine price discrimination in retail markets. This is done by examining portion sizes served in British Carvery Restaurants. Carvery restaurants serve traditional roast dinners, and are characterised by the manner in which customers are served: a single chef serves every customer individually and, under observation, cuts them a portion of meat from a roasted joint. We employed 147 testers to pose as diners, each of which paid the same price for the meal. We find systematic variations in served meat quantities that correlate with the testers' gender, with men receiving significantly more meat than women. The gender disparity in portion sizes is robust to controlling for a range of appearance and physical characteristics, and cannot be explained by women taking more vegetables or wasting more food than men. Evidence from a complementary framed-field experiments highlights how both women and men are negatively affected by this gender disparity.

Autores: Brit Grosskopf (University of Exeter) & Graeme Pearce (Bangor University)

>>> INSCRIPCIONES

Organizan: Departamento de Economía, Instituto de Investigaciones Económicas y Revista Económica

Contacto: iie@econo.unlp.edu.ar

Instituto de Investigaciones Económicas

Calle 6 #777 | 4° piso | Oficina 448

+54 (0221) 4229383